Goedkoop keukenblok – op het werk superhandig

Een keukenblokje onderscheidt zich van een keuken zoals een lelijke eend van een Rolls Royce. Je kunt er allebei wel mee overweg maar een echte keuken geeft wel veel meer gemak en mogelijkheden. Alleen heb je soms al die mogelijkheden niet nodig. Hoeveel ruimte vergt het nu werkelijk om een soepje op te warmen of een paar lunch hapjes in elkaar te flansen? Voor dat soort werkjes is een eenvoudig keukenblokje meer dan voldoende. Een goedkoop keukenblok is er niet voor de looks maar voor het praktische keukenwerk. Veel van dit soort blokjes bestaan uit drie kastjes op rij met eventueel een kraan er in het midden boven. Eenvoud tot en met. Een kaskraker voor kantoor en praktijk.

Een goedkoop keukenblok met of zonder water?

Eventueel een kraan, las je daarnet. En ook eventueel een spoelbak. Er zijn genoeg keukenblokjes die dat duo niet eens hebben. Maar ook dan zijn ze handig om zaken op neer te zetten of iets eetbaars te smeren. Gewoonlijk echter is de aanwezigheid van koud en warm stromend water wel heel handig. Om even snel de koffie- of thee kopjes af te wassen. Of je handen te wassen. Waterflesjes bijvullen. En natuurlijk schoonmaak water omdat je elders iets moet reinigen. Het zijn allemaal redenen waarom het keukenblokje met watertap wel heel handig is. Het blokje zelf is dan vaak 180 cm. Want de spoelbak neemt dan een deel van het blad in. Andere blokjes, vaak zonder spoelbak, zijn 120 of 140 cm. Meer dan voldoende om een goed koffiezetapparaat op kwijt te kunnen voor de dorstige kantoormedewerker.

Kleine opberg- en neerzet plek

Soms heb je al een nabij waterpunt op je bedrijf. Dan kun je vaak toe met een goedkoop keukenblok zonder water. Dat scheelt meteen ook in de ruimte die de kastjes bieden. Er hoeven dan geen waterleidingen door de kastjes of een ruimte opslokkende waterafvoer met zwanenhals. En de ‘buik’ van de spoelbak is dan ook afwezig. Zulke kleine blokken zijn goed in te zetten bij garages, schuren, scholen, kantoren, laboratoria of praktijkruimtes. Ook bij schoonheidssalons en winkels doen ze goed werk. Een enkele keer zit er een handig mini koelkast in verstopt. Of is het opgewaardeerd tot echt kookpunt, bijvoorbeeld met een elektrische of inductieplaat. 

Een goedkoop keukenblok is geen kitchenette

Veel mensen denken aan een kitchenette als ze een goedkoop keukenblok voor ogen hebben. Maar een kitchenette is echt kleiner, vaak zelden langer dan een meter. Dat is pas echt kleinschalige werkruimte. De kitchenette is zo klein omdat hij vaak in beperkte ruimtes dient geplaatst. Toch is deze vaak beter voorzien dan een keukenblok want er staat geregeld een magnetron op of een koelkast bij. Naast kitchenettes en keukenblokken zijn er ook nog minikeukens in de handel. Die gaan al naar de drie meter en zijn het voorstadium van een volwaardige keuken.

Aanpasbaar blokje

Het mooie van een goedkoop keukenblok is dat het vaak aanpasbaar is. Zo kun je tal van keukenblokjes verlengen door er nog een kastje naast te plaatsen. Heb je er eentje zonder wateraansluiting? Dan kun je het blokje zelfs op wieltjes zetten zodat hij verrijdbaar wordt. Er is een groot assortiment aan ‘kleine’ keukenapparaten zoals bijvoorbeeld een 1-pits inductieplaatje. Waar je dan van alles op kunt verwarmen. Met dit soort mini apparaten kun je je blokje gaan verrijken.