Vijf tips om voor jezelf te zorgen bij Parkinson

Het zien van het ziekteverloop van parkinson maakt veel impact. Is jouw partner of iemand in jouw familie gediagnosticeerd met deze ziekte? Dan wil je er uiteraard zo goed mogelijk voor degene zijn. Ondanks dat het belangrijk is om ondersteuning te bieden, is het ook belangrijk om aan jezelf te denken. Met behulp van deze 5 tips kan jij zo veel mogelijk steun bieden aan de ander, zonder dat je er zelf van ten onder gaat.

Tip 1. Lees je goed in over de ziekte

Hoe meer je leert over de ziekte, hoe beter je kan helpen. Vaak ervaren mensen veel stress bij het zien van het ziekteverloop van Parkinson omdat ze niet weten wat ze te wachten staat. De onmacht kan veel emoties oproepen. Door je goed in te lezen over de ziekte kan je beter begrijpen wat jouw partner doormaakt en kan je daardoor betere emotionele steun aanbieden.

Tip 2. Blijf samen actief

Ondanks dat het bewegen niet meer hetzelfde eruitziet als voorheen, is het belangrijk om het lichaam te blijven bewegen. Probeer op zoek te gaan naar activiteiten die je samen kan doen en die het lichaam van jouw partner niet extreem belasten. Niet alleen zorgt het voor een gezellig moment, maar ook is het gezond voor het lichaam.

Tip 3. Probeer realistisch te kijken

De ziekte van Parkinson kan erg confronterend zijn. Vaak gaan zowel degene met de ziekte als de partner en omgeving in de ontkenning. Het is een natuurlijke reactie dat je probeert om zoveel mogelijk te doen, maar de realiteit is dat je niet dezelfde capaciteit als voorheen kan verwachten. Probeer om een realistische blik te houden. Dit voorkomt extreme teleurstelling wanneer symptomen erger worden. Door zelf te accepteren dat bepaalde taken niet meer zoals normaal gaan, kan je samen focussen op wat er wel nog mogelijk is. Gaandeweg komen er misschien juist alternatieve activiteiten op het pad waar jullie ook samen geluk uit kunnen halen. 

Tip 4. Vraag advies aan bij een neuroloog

Het is compleet normaal dat je niet alles over de ziekte van Parkinson kan weten, vooral niet in het begin. Voorkom dat je jezelf overweldigend voelt door alle informatie. Wij raden aan om regelmatig advies of een gesprek aan te gaan met een neuroloog of parkinsonverpleegkundige. Zij verstrekken je graag handige tips of belangrijke informatie over wat er gebeurd.

Tip 5. Wees niet bang om hulp te vragen

Je staat er niet alleen voor. Wanneer de zorg te veel is, wees niet bang om dit aan te geven bij familieleden of bij de zorginstelling. Vervolgens kan er worden gewerkt aan een manier om de lasten voor jou te verlichten, zodat je, naast de zorg, ook samen quality time kan spenderen.